64凌晨Radio Beijing播音人──“幾千民眾被殺害”
吳學謙子
1989年6月4日6時
  

北京中國國際廣播電臺英語部播音記錄

(0400 GMT 11685 MHz, June 4, 1989 06:26:22)


  “請記住一九八九年六月三日。在中國的首都北京發生了最悲慘的事件。幾千名民眾,其中大多數是無辜的市民,被全副武裝的士兵們在向市中心推進的過程中殺害。在被害的民眾中也有我們北京中國國際廣播電臺的同事。士兵們駕駛著裝甲車,用機關槍來對付千萬名試圖阻擋他們向前推進的本地市民和學生們。當裝甲車強行通過之後,士兵們仍然肆無忌憚地向街上的民眾掃射。據一些目擊者說,有些戰車甚至撞向一些猶豫不前的步兵。北京中國國際廣播電臺英語部深切悼念那些在這場悲劇事件中遇難的人們,並呼籲所有的聽眾與我們同聲抗議這一嚴重違反人權、殘暴鎮壓人民的行徑。

  由於北京正處在非常時期,我們無其它新聞可向您報導。我們懇請您的諒解,並為您在這最悲慘的時刻與我們在一起而表示衷心的感謝。”

  □英文文字記錄: Erik Larsen
  □中文翻譯: 吳放

  據廣泛傳說,英語部的節目負責人是時任中共中央政治局委員、國務委員吳學謙的兒子。事情發生後,吳即被調離、審查,整個英語部工作人員都作了檢討。 ----《中國「六四」真相》

  Transcribed by: erikl@blake.acs.washington.edu (Erik Larsen)
  Date: 4 Jun 89 06:26:22 GMT
  Radio Beijing English Service (0400 GMT 11685 MHz):

  "Please remember June the Third, 1989. The most tragic event happened in the Chinese Capital, Beijing.

  Thousands of people, most of them innocent civilians, were killed by fully-armed soldiers when they forced their way into city. Among the killed are our colleagues at Radio Beijing. The soldiers were riding on armored vehicles and used machine guns against thousands of local residents and students who tried to block their way. When the army conveys made the breakthrough, soldiers continued to spray their bullets indiscriminately at crowds in the street. Eyewitnesses say some armored vehicles even crushed foot soldiers who hesitated in front of the resisting civilians. [The] Radio Beijing English Department deeply mourns those who died in the tragic incident and appeals to all its listeners to join our protest for the gross violation of human rights and the most barbarous suppression of the people.

  Because of the abnormal situation here in Beijing there is no other news [of the incident] we could bring you. We sincerely ask for your understanding and thank you for joining us at this most tragic moment."


64memo.com - 2005

http://www.64memo.com/b5/2303.htm

吳學謙子,「64凌晨Radio Beijing播音人——“幾千民眾被殺害”」,http://www.boxun.com/freethinking/freetxt/minyun/my026.txt1989年6月4日6時。


lastModified: 11/24/2005

相關資料

  • 庖丁解牛﹕六四事件大體順序--不得不說的故事/關於該不該殺的問題﹐2002年12月7日。
  • 黃穗生﹕六四解放軍殺人目擊記--士兵偽裝成歹徒制造事端﹐1991年6月4日。
  • 香港無線電視﹕柴玲憶述屠殺經歷錄音錄像﹐1989年6月8日16時。
  • 網路圖片﹕槍殺四人的上尉被燒死﹐1989年6月4日。
  • 六四檔案﹕【六四慘案經過圖解】--屠殺經過街道圖﹐1989年6月4日。
  • 網路圖片﹕大屠殺拋棄在街頭的死難者屍體﹐1989年6月4日。
  • 馬列邪教﹕柴玲是否逃離廣場--有關柴玲是否在64屠殺夜逃離天安門廣場﹐2003年8月14日。
  • 六四檔案﹕六四屠殺示意圖﹐1989年6月4日。
  • 吳學謙子﹕64凌晨Radio Beijing播音人--“幾千民眾被殺害”﹐1989年6月4日6時。
  • 希望之聲﹕64屠殺後的北京醫院﹐2003年6月5日。
  • 晨鐘﹕解放軍腐敗內幕--王寶森是他殺因陳希同6.4功比江澤民高﹐2002年10月9日。
  • 柴玲﹕柴玲錄音憶述屠殺經歷﹐1989年6月8日。
  • 網路圖片﹕Les Massacrés du 4 Juin, 1989 (六四大屠殺)﹐1990年6月4日。
  • 文匯報﹕天安門廣場上的屠殺--清華學生的六四見證﹐1989年6月5日。
  • 網路圖片﹕六四鎮壓前後的上海—— 人們談論著六四屠殺﹐1989年6月4日。

    顯示全部相關資料